El cicle menstrual

Abans de començar vull remarcar que:

El cicle menstrual és un gran indicatiu de salut.

(Al meu Instagram i al blog, m’agrada parlar-ne i donar-vos consells i desmitificar alguns conceptes sobre ella).

La majoria de les noies, cada mes, tenim la menstruació, però… sabem realment que passa al nostre cos durant tot el cicle menstrual? A totes ens dura el mateix? Totes experimentes el mateix?

Són moltes les preguntes que m’han sorgit al llarg dels anys i de tenir la menstruació. De fet, a mi em va venir molt molt petita, per tant, sempre he sigut molt curiosa amb aquest tema. Actualment, per sort, cada vegada és un tema menys tabú i del que se’n parla una miqueta més.

Les següents entrades al blog, parlaran sobre el cicle menstrual, els símptomes, l’alimentació durant aquest, els canvis hormonals que hi ha, com podem tenir una menstruació més sostenible i molts temes més.

Abans de res, definirem que és la menstruació;

LA MENSTRUACIÓ és una sèrie de canvis fisiològics repetitius i cíclics que modifiquen les hormones, els ovaris i l’úter. A partir d’aquí, ja podem començar.

El cicle menstrual, que comença el primer dia de la menstruació, sol durar uns 28 dies aproximadament, però també és cert que pot durar dels 20 als 45 dies, depenent de la dona. Aquest, es divideix en dues fases: LA FASE FOL·LICULAR I LA FASE LÚTIA i, entre aquestes dues fases, hi ha L’OVULACIÓ.

Per tant, la fase fol·licular comença amb la menstruació i acaba amb l’ovulació i la fase lútia, comença amb l’ovulació i acaba amb la menstruació. És un procés cíclic. També és cert que al llarg del cicle, les hormones van fluctuant i això ens afecta tant físicament com emocionalment.

Un cop sabem les fases que existeixen, passem al següent pas; què passa en cada fase?

FASE FOL·LICULAR

Els primers dies d’aquesta fase és quan tenim la menstruació i és quan les nostres hormones (estrògens i progesterona) tendeixen a estar als seus nivells més baixos. Sol anar acompanyada de cansament, vulnerabilitat emocional, ansietat i un humor inestable.

A l’ovari, cada cicle, s’estimulen entre 8 i 10 fol·licles i gràcies a l’hormona fol·liculoestimulant (FSH), els fol·licles van madurant fins que només en queda un, el dominant, el que ha crescut més, i aquest és el que més endavant s’ovularà.

El fol·licle dominant va produint estrògens, una hormona sexual femenina.

Al final d’aquesta fase, es produeix un pic brusc i curt de les hormones fol·liculoestimulant (FSH) i luteïnitzant (LH), que són les encarregades que es produeixi l’ovulació.

L’OVULACIÓ

L’ovulació és el fol·licle dominant es desprèn i surt cap a les trompes de Fal·lopi per poder ser fecundat. L’ovulació pot durar de 12 a 48 hores, però aquesta “finestra de fertilitat” pot durar fins a 7 dies. Els estrògens arriben al seu pic més alt i la testosterona augmenta lleugerament.

FASE LÚTIA

Aquesta fase comença quan ja hem ovulat i és quan la capa externa del fol·licle dominant (coneguda com a cos groc) comença a produir progesterona, que és una hormona sexual femenina que prepara l’úter en cas que hi hagi un embaràs. Si no hi ha embaràs, actua l’hormona inhibina i disminueix la producció de progesterona i estrògens, llavors, la mucosa uterina es desprèn i es produeix la menstruació.

Durant la fase lútia és quan apareixen els símptomes premenstruals.

Sobretot, cuida’t, no et jutgis i intenta comprendre els canvis que es van produint al llarg del cicle menstrual.

Espero que aquest post et sigui útil i t’ajudi.

Una abraçada molt forta, gràcies per llegir-me.

 

Mariona.

0 Comments