Recomanacions al cicle menstrual

Abans de començar vull remarcar que:

El cicle menstrual és un gran indicatiu de salut.

(Al meu Instagram i al blog, m’agrada parlar-ne i donar-vos consells i desmitificar alguns conceptes sobre ella).

A l’entrada del blog de la setmana passada explicava les fases del cicle menstrual i que passava en cada una d’elles. Avui, el que vull, és explicar-vos i donar-vos consells sobre l’alimentació durant el cicle menstrual i les seves fases.

Tal com explicava a l’altra entrada, al llarg del cicle menstrual hi ha variacions hormonals i, aquestes, influeixen al metabolisme en general, a l’estat d’ànim i a les ganes de menjar certs tipus d’aliments (el que es coneix com a “antojos”).

Cada persona és un món i el que experimenta durant el seu cicle menstrual és únic, però és cert, que es repeteixen certs patrons entre moltes dones. Bé, comencem:

Durant la fase FOL·LICULAR existeix una major sensibilitat a la insulina a causa de l’increment dels estrògens. Què significa això? Que tolerem millor els hidrats de carboni, és a dir, que els hidrats de carboni són més fàcils d’utilitzar com a font d’energia pel múscul, els metabolitzem millor.

La recomanació nutricional durant aquesta fase seria: seguir una alimentació saludable, saciant i, sobretot, conscient. Prioritzar el consum de matèries primeres de proximitat, de temporada i de qualitat. Però també és cert que, en tenir una millor sensibilitat a la insulina, és el millor moment del cicle menstrual per introduir més aliments més alts en hidrats de carboni, com podrien ser el pa integral, l’arròs integral, la patata, el moniato, etc. Això no significa que a les altres fases del cicle menstrual no hàgim de consumir hidrats de carboni, sinó que en aquesta fase els podem augmentar.

Seguim, durant la fase LÚTIA, tenim disminuïda la sensibilitat a la insulina, això significa que metabolitzem pitjor els sucres i els hidrats de carboni. A més, durant aquesta fase és possible que la nostra gana estigui augmentada. És molt important saber identificar en quin moment del cicle menstrual et trobes, per poder entendre que està passant al teu cos i cuidar-te.

Per exemple: en el meu cas, durant l’ovulació tinc molta més gana, molta. Durant molt de temps no sabia per què tenia gana i em culpava i jutjava per això. El que vaig fer és apuntar durant 4 mesos quan em passava això i vaig poder veure que sempre coincidia amb l’ovulació. Ara, quan em passa, sé que estic ovulant i que és per aquest motiu que tinc més gana, em cuido, m’escolto i, sobretot, no em jutjo.

Al llarg d’aquesta fase, moltes dones pateixen dolor mamari, distensió abdominal, flatulències, acne o restrenyiment. A més, moltes pateixen el SÍNDROME PREMENSTRUAL (SPM), que es caracteritza per canvis en l’estat d’ànim, ansietat, nerviosisme, agressivitat, baixa autoestima, comportament impulsiu, fatiga, insomni, malestar corporal, alteració en la gana, etc.

És per això que durant aquesta fase del cicle, és súper important ser conscients del que mengem. Hauríem de guiar la nostra alimentació, cap a una alimentació saludable, saciant i, sobretot, conscient. Hauríem d’incloure molts vegetals i bones fonts de proteïna i greixos saludables als nostres plats, d’aquesta manera augmentarem la sacietat.

Hem de ser molt conscients dels canvis hormonals que sofrim i adaptar l’alimentació, l’exercici físic i el ritme del nostre dia al cicle menstrual i als sentiments per poder millorar la nostra qualitat de vida.

Sobretot, cuida’t, no et jutgis i intenta comprendre els canvis que es van produint al llarg del cicle menstrual.

Espero que aquest post et sigui útil i t’ajudi.

Una abraçada molt forta, gràcies per llegir-me.

 

Mariona.

0 Comments