Moltes noies amb qui he tractat, pateixen la síndrome de l’ovari poliquístic i, la majoria, senten una frustració molt gran i no saben què fer ni com gestionar-lo.
El que pretenc amb l’entrada d’avui és ajudar i aclarir una mica tot el que envolta el SOP, perquè t’entenguis una mica més i et cuidis.
Què és el SOP?
La síndrome de l’ovari poliquístic és una CONDICIÓ on els nivells hormonals estan alterats per diferents motius i això afecta el funcionament dels ovaris, podent produir signes i símptomes com ara: cicles irregulars, excés de pèl, acne, alopècia, acumulament de greix abdominal, etc. A més, és una de les primeres causes d’infertilitat per problemes d’ovulació.
La paraula “síndrome”, significa “conjunt de símptomes” i, aquests, són diferents en cada dona. Per això es diu que no hi ha dos SOP iguals, sinó que cada dona té els seus símptomes i, per tant, el seu tipus de SOP.
Malgrat el nom d’aquesta alteració, no fa falta tenir els ovaris d’aspecte poliquístic per tenir un diagnòstic de SOP.
Causes
Les causes de l’ovari poliquístic continuen sent desconeguts, però el més probable és que siguin multifactorials, des de causes genètiques a causes ambientals.
Diagnòstic
El diagnòstic, tampoc és fàcil, ja que cada dona té el seu “propi tipus de SOP”. Per poder determinar un SOP, s’han de complir dos dels tres criteris següents:
- Cicles irregulars, oligo-ovulació o anovulació. És a dir, absència d’ovulació o molt poques durant l’any.
- Signes d’hiperandrogenisme, sigui clínic o analític. Es mesura a través d’una analítica sanguínia (testosterona, androstenediona, DHEA) i amb factors clínics com presència de pèl en zones majoritàriament masculines (hirsutisme), alopècia androgènica i/o acne.
- Ovaris amb aparença poliquística.
Tractament
El tractament haurà de ser individualitzat, ja que cada dona presenta la seva pròpia simptomatologia i les seves possibles causes. Es pot millorar realitzant un canvi en l’estil de vida: alimentació, exercici físic i gestió de l’estrès.
L’alimentació és important al SOP?
Sí, definitivament sí, és important. És així, perquè moltes vegades, el SOP va acompanyat de resistència a la insulina, per tant, hi ha un problema relacionat amb la regulació de la glucosa. A través d’una alimentació correcta, millorarem la resistència a la insulina, la inflamació i la salut intestinal.
Els aliments que faran que la glucosa en sang augmenti ràpidament i fomentin la inflamació, són els que són rics en sucres i farines refinades: refrescos, brioixeria, galetes, xocolata, cereals “d’esmorzar”, pa blanc, pasta blanca, melmelades, postres làctics, és a dir, els productes processats que són de mala qualitat.
L’alimentació s’hauria de basar en aliments d’origen vegetal i hauria d’aportar suficient proteïna. En el cas dels hidrats de carboni, hauríem de prioritzar els integrals. Un altre nutrient a tenir en compte, és l’Omega-3; hauríem de consumir suficients nous, llavors de lli i/o peix. A més, hauríem de controlar els nivells de vitamina D i assegurar-nos que els tenim correctes.
En resum, els aliments que prioritzarem són els següents:
- Cereals integrals.
- Fruita de temporada i de proximitat.
- Verdures i hortalisses.
Juntament amb l’alimentació, l’exercici físic millora els símptomes perquè augmenta la sensibilitat a la insulina i, per tant, disminueix els nivells en sang. A més, l’estrès produeix canvis hormonals que poden empitjorar el SOP.
S’ha de prioritzar un estil de vida saludable, una alimentació saludable i conscient, realitzar activitat física, tenir un son de qualitat i una bona gestió de l’estrès.
Espero que aquest post et sigui útil i t’ajudi.
0 Comments